Ευχαριστούμε για την επίσκεψη!!!

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταγράφει το «Ράδιο Θεσσαλονίκη»

Ένα άνυδρο, έρημο τοπίο στη θέση μιας λίμνης 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων συναντά κανείς στη λίμνη Κορώνεια. Το μείζον οικολογικό πρόβλημα του νομού Θεσσαλονίκης στην χειρότερη στιγμή του.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τα πρώτα σημάδια υποβάθμισης οι ανθρώπινες παρεμβάσεις με τη «βοήθεια» των κλιματικών αλλαγών έχουν φέρει το πολύτιμο οικοσύστημα της λίμνης Κορώνειας στο σημείο «0».

Η εικόνα που σας μεταφέρει το Ράδιο Θεσσαλονίκη είναι συγκλονιστική. Στη θέση των μεταναστευτικών πουλιών που μέχρι πριν λίγους μήνες έκαναν στάση στη λίμνη, σύννεφα ξεραμένης λάσπης, έδαφος με πολλαπλά στοιχεία τοξικότητας και διαβρωμένες ακτές. Η ζωή όπως τη γνωρίζαμε στην περιοχή είναι ολοκληρωτικά απούσα.

Τα έργα της τελευταίας στιγμής

Μοναδική ελπίδα για την ανάπλαση της λίμνης τα έργα του 3ου κατά σειρά Master Plan που από το 1998 σχεδιάζουν και επανασχεδιάζουν οι αρχές. Πολύτιμος χρόνος που χάθηκε σε διαβουλεύσεις και λανθασμένες μελέτες που η Ευρωπαϊκή Ένωση «επέστρεφε» στις ελληνικές αρχές.

Σήμερα ο στόχος είναι μια μεταλλαγμένη Κορώνεια με το 1/3 της επιφάνειας της παλιάς λίμνης και νερό από τη γειτονική λίμνη Βόλβη. Οι πρώτες εργασίες είναι σε εξέλιξη άγνωστο όμως παραμένει εάν σε λίγα χρόνια θα πανηγυρίσουμε μια επανάκαμψη του πολύτιμου αυτού οικοσυστήματος ή θα εκφωνούμε οριστικά τον επικήδειο της λίμνης Κορώνειας όπως την γνώρισαν οι περασμένες γενιές…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΔΩ